Vadinti jį silkės tartaru gal kiek ir drąsoka, nes silkės “žalios nenaudoju”, bet manau ir tokia čia tikrai tiks.
Geras silkės skonis labai priklauso nuo jos riebumo. Silkės riebalai lengvai ir yra labai vertingi, nes jų sudėtyje yra svarbių širdies kraujagyslių sistemai sočiųjų riebalų rūgščių ir fosfatidų, taip pat riebalus tirpdančių vitaminų.
Dažniausia žuvis tampa riebesnė po neršto, todėl rudenį, praėjus pakankamai laiko nuo pavasarinio maišto, sužvejotos silkės — pačios vertingiausios.
Ypač vertinga Skandinavijos šalyse išpopuliarėjusi „matjė“ silkė.
Ši jauna žuvis dar nė karto nėra neršusi, todėl itin riebi ir skani. Kaip tik šiandien nugvelbiau prieš paskuskutinį šaldytos pakelį Sanitex’e šiandien! Pasilaikysiu Velykom, o kol eksperimentuoju ir fotografuoju – tiks paprastutė.
Tiesa, ėmiau natūralaus skonio silkę, be jokių priedų.

Burokėlius marinavau, bet jeigu skubate, galite tiesiog juos iškepti orkaitėje ir atvėsinti. Orkaitėje kepti burokėliai iš savęs žymiai skanesni nei paprastai virti – jie turi to karamelinio saldumo, kuris užburia nuo pirmo kąsnio. Jeigu visgi marinavimui galite skirti bent kelias valandas – labai rekomenduoju išmėginti šį mano klasika tapusį burokėlių marinatą. Formulė paprasta, nes viskas naudojama tokiomis pačiomis proporcijomis: aliejus, actas, sojos padažas, medus ir kelios česnako skiltelės. Sumaišai, išmaišai ir pamerki plonom riekelėm pjaustytus burokėlius. Mmm … Skanumėlis!

Mums prireiks
Ruginė duona | dvi didelės riekės (naudojau Rupių miltų visagrūdę)
Silkės file | apie 150g
Burokėlis | 1 didelis
Apelinas arba mandarinas | 4 skiltelės
Marinatui (po 2 v.š.):
Alyvuogių aliejus
Medus
Actas
Sojos padažas
Česnakas | 2-3 skiltelės
Papuošimui kanapių sėklos, žalumynai (naudojau jaunus burokėlių lapelius, čiobrelį)
Druska ir pipirai pagal skonį
Viskas labai paprasta
Burokėlį supjaustome į 4 dalis apšlakstome aliejumi, įvyniojame į foliją ir pašauname ±1val į 200C orkaitę arba tol, kol jis taps minkštas.
Sumaišome visus padažui naudojamus ingredientus, išspaudžiam kelias skilteles česnako ir dedame atvėsusį ir plonais griežinėliais ar kubeliais pjaustytą buroką. Išmaišome ir dedame keliom valandom (o geriau per naktį) į šaldytuvą.
Duonos riekes sudedame drauge ir nupjaustome kraštelius taip, kad būtų kuo panašiau į apskritimą. Nuostabu, jeigu turite specialią apvalią formą tuščiu dugnu. Jeigu ne, tada imkite dubenėlį ir darykite panašiai kaip šiame mano recepte tik vietoj lėkštės pasidėkit duonos riekes, kurios turėtų būti apipjaustytos pagal dubenėlio skersmenį.
Ant duonos dedame burokėlių sluoksnį.
Silkę supjaustome kubeliais ir dedame ant burokėlių.
Papuošiame mandarino arba apelsino riekelėm, kanapių sėklom (naudojau sėklas ir pranduolius), apberiam žaluminais (naudojau jaunus burokėlių lapelius ir čiobrelį).
Viską apšlakstome alyvuogių aliejumi.