Ir namus papuošti, ir kostiumus paruošti ir dar užkandžius pagaminti?
Ne ne ne. Reikalų sočiai ir taip.
Kiekvieną šventę norisi paruošti kažką ypatingo. Bet situacija dažniausiai tokia – norai būna labai dideli, pintereste išsaugota šimtai idėjų, o laiko – labai mažai. Tad Halloween’ui paruošiau 3 paprastus „receptus“, kaip parduotuvėje nusipirktus macarons paversti žaismingais personažais.
Pradėsim nuo paprasčiausio – mumijų nindzių, tada keliausime prie gana komplikuoto charakterio Drakulų, na o pabaigai puošim moliūgėlius. Beje, teko nemažai paplušėti, kol sutariau Pelene bent šiuos palikt ramybėje ;)
Po “receptais” rasite ir detalią foto instrukciją.
Nindzės mumijos macarons
Ingredientai
- Baltos arba kreminės spalvos macarons (rinkausi Biržų duonos šampaninio skonio)
- Balto šokolado*
- Juodųjų sezamų*
Taip pat prireiks
- 2 dubenėlių – vieno gilesnio
- Konditerinio teptuko
- Grotelių, ant kurių sudėst macarons (ar bent svestinio popieriaus)
- Pinceto ar dantų krapštuko
Viskas labai paprasta
- Ištirpinam pusę šokolado plytelės karšto vandens vonelėje. t.y. Į gilesnį indą įpilam karšto vandens ir įstatome kitą dubenėlį su smulkintu šokoladu. Vis pamaišom, kol visiškai ištirps.
- Tuo tarpu išrikiuojam macarons ant grotelių ar sviestinio popieriaus (pasitieskite ką nors po grotelėm, kad nepritepliot ant stalviršio).
- Merkiam teptuką į šokoladą ir braižom ore Z raides virš macarons’ų. Šokoladas turėtų taškytis horizontaliai (kitas metodas aprašytas pastabose).
- Kol šokoladas minkštas, pincetu sudedame „akytes“ kaip nuotraukose.
Pastabos
- *Juoduosius sezamus keiskite chia sėklom, aguonom ar šokolado pabarstukais.
- *Konditerinį teptuką galite keisti kepimo mentele ar šakute. Beje, antrą kartą darydama naudojau būtent šakute ir buvo net patogiau.
- * Jeigu norisi tikslumo, tai galima šokoladą supilti į konditerinį maišą su labai siauru antgaliu ir kiekvieną macarons dekoruoti atskirai. Bet vėlgi, su šakute gausis gana tikslūs rėžiai.
- *Dėl balto šokolado. Kažkas nutiko, bet dabar jo sunku gauti prekybos centruose. Man labai patiko dirbti su Lidl’e pirktu; Schogetten irgi gerai, tik jis tirštesnis. O vat Rimi “Poesia” nerekomenduoju. Šokoladą keiskite baltu glajumi.
Drakulos
Prireiks
- Juodos spalvos macarons
- Tamsaus šokolado
- Dr. Oetker baltos ar raudonos spalvos glajaus pieštukų (nebūtina)
Taip pat prireiks
- Sviestinio popieriaus
- Markerio su popieriumi trafaretui
- Ikea maišelio (papildomai galima nusipirkti konditerini švirkštą su labai mažyte galvute kaip nuotraukose)
Viskas (ne taip jau)labai paprasta
- Imame popierių, apsivedam macarons’ą. Nupiešiame jam sparnus (vekite aštrių kampų – nuluš), ragus jeigu norisi.
- Dedame ant viršaus sviestinį popierių.
- Užvirinam vandenį, viršuje padedame dubenėlį ir sutrupiname šokoladą. Nuolat maišome (konditeriniu teptuku ar mentele), kol masė suskystės.
- Supilame į konditerinį ar IKEA maišelį. Jeigu naudosite IKEA, prakirpkite ar su dantų krapštuku pradukite kuo mažesnę skylutę.
- Spaudžiame ant sviestinio popieriaus sparnus, ragus ir pan.
- Dedame į šaldytuvą, o tuo tarpu atlipiname vieną nuo kito macaronsų sausainukus (sukamuoju judesiu tai daryti paprasčiau).
- Sudedame sparnus ant vieno sausainuko ir užveriame kitu. Pastebėjau, kad pusė, kuri buvo prisiglaudusi prie lapo atrodo žymiai geriau. Svarbu, kad rankos būtų šaltos arba naudojamas pincetas.
- Glajaus pieštuku nupiešiam iltis ar kitokius simbolius ant macaronso, jeigu norisi.
Saldieji Moliūgėliai
Prireiks
- Oranžinės spalvos macarons | iš bėdos tiks geltoni ar rausvi;
- Dr. Oetker (ar kitokio) glajaus maisto dekoravimui | geltonos ir žalios spalvos
Taip pat prireiks
- Padėklo ar lėkštės su sviestiniu popieriumi (ant jo dėsim moliūgėlius)
Viskas labai paprasta
- Imame vieną macarons ir ant kepuraitės braižome geltoną horizontalią juostą. Kertame ją X forma kitom 2-3 vienodom geltonom juostom. Nieko baisaus, jeigu atstumai gaunasi nevienodi ar linijos kreivos, tobulėjam su praktika. 😉
- Viršuje, ant susidūrimo taško išpaudžiame apvalų klecką ir tempiam aukštyn, kad atrodytų panašiai į kotelį.
- Dedam į šaldytuvą.
Pastabos
- Konditerinį „pieštuką“ būtinai pamaigykite tarp pirštų ar įmerkit į karšto vandens vonelę, kaip nurodyta instrukcijoje ant pakuotės. Aš neskaičiau ir to nedariau, ir iš tiesų, pirmieji potepiai buvo nelabai vykę dėl per kieto glajaus. Bet, kaip jau minėjau, tobulėjam per praktiką.
Sudėtingiausia dalis – tiesiai brėžti liniją. Taipogi svarbu stengtis išlaikyti vienodus atstumus. Su praktika viskas pavyks puikiai. Mano pirmieji macaronsų dekorai buvo panašesni į Nikos lėlės Mašos darytus… Bet kuriuo atveju, šis sprendimas nuostabus tuom, jog visas priemones nusipirsite parduotuvėje, nieko nereikės papildomai ruošti.
Tokioms šventėms kaip Kalėdos, Velykos, gimtadieniai ar Halloween’as puikiai gelbsti Dr. Oetker spalvoto glajaus pieštukai.
Su jais galima sugalvoti begalės sprendimų. Halloween’ui padariau ne tik moliūgėlius, bet užrašiau ir tekstą ant macarons’ų bičiulės sporto klubo vakarėliui.
Apie Dr. Oetker glajų maistui dekoruoti (a.k.a. glajaus pieštukai)
Pliusai: galima nusipirkti visuose didesniuose prekybos centruose. Pakankamai padori kaina, jeigu neverti litais (iki 3eur). Gana greitai džiūna, švaru, taipo laiką, be to, nesunaudojus užsuki ir palieki (paskutinį kartą naudojau per Velykas ir puikiai išlaukė iki dabar).
Beje, išnaudotą pieštuką aš perkirpau viršuje, išploviau, pripyliau tirpinto šokolado ir naudojau vietoj konditerinio maišo macarons šišnosparniam kurti.
Minusai: ribotas spalvų kiekis – balta, žalia, raudona ir geltona (eij, pone Oetkerai, man reikia mėlynos, violetinės ir, žinoma, rūžavos! Ir dar juodos, rudos, auksinės, sidabrinės…). Taip pat jie parduodami tik po 4 (nesumaišykite su maistiniais dažais, jie po vieną parduodami). Nors užsienyje ligtais būna ir po vieną.