Namuose neįmanoma pagaminti gerus falafelius🥙
Kiek aš prisiklausiau tokių legendų.
Tai gavus iš lamaisto falafelių iššūkį mano veidas atrodė maždaug taip 😳
Dar sugalvok, kaip juos skanius paruošti orkaitėje 😳😳
Tai pasirodo, joks čia mokslas, bičiuliai.
Mano žingsnis po žingsnio recepas jau praėjo lamaistas.lt atranka ir buvo publikkuotas su visais ‘tips n tricks’. Tad kas dar nematė – dalinuosi juo ir su jumis.
O jeigu receptą jau matėte, yra vienas dalykas,
kurio jie nepublikavo ;)
Fotografuodama receptą sugalvojau, kad gal galiu ir pafilmuoti tą “super komplikuotą” receptą, kuris niekam nesigauna.
Svarbus momentas. Šiaip video nefilmuoju, tam turim puikų operatorių. Bet aną savaitę pamačius kaip @j0vile meistriškai su mano fotoaparatu suka Biržų duonos filmukus, užsidegiau paeksperimentuoti. 📸
Beje, jeigu kada turėtumėte poreikį profesionaliem video receptam, drąsiai kreipkitės.
O šis mano drebančių rankų video darytas su Nikon D750 | 50mm f1.4 | redaguota su iMovie app važinėjant Londono metro.
SPAUDŽIAM: Falafeliai | step by step
O dabar keliaukim prie recepto žingsnių
Jokių įgūdžių čia iš tiesų nereikia. Nebent kantrybės išlaukti, kol avinžirniai išbings ir tiek. Namuose išmėginau net kelis receptus ir visi jie pavyko. Šiandien pasidalinsiu tradiciškesniu, nes šis labiau tiko lamaistas publikai. Bet man asmeniškai labiau patiko gaminti tą, kurį aprašau teksto apačioje (be kepimo miltelių, su šviežiom žolelėm ir aliejumi viduje). O patiko todėl, kad labai smagiai lipdėsi ir buvo intensyviai žalios spalvos.
Beje, drąsiai patys imkitės iniciatyvos ir eksperimentuokite su ingredientais.
Gaminau net trim būdais – aliejuje, orkaitėje su aliejumi ir orkaitėje ant sviestinio popieriaus. Visi jie pavyko, bet skonio rinkimus laimėjo gruzdinti falafeliai. Visgi sunku konkuruoti su tradicijomis.
Antroje vietoje liko orkaitė + aliejus. Ne dėl to, kad kotletukai viduje išsausėja, o dėl to, kad išorėje nėra traškios plutelės.
Taigi mums prireiks
- 250g avinžirnių
- Pusė vid. dydžio svogūno
- 2 skiltelės česnako
- Kuminas (tinka ir maltas)
- Šviežia kalendra – 2 saujos (galima keisti šaukteliu džiovintos)
- Kajeno pipirai arba aitriosios paprikos miltelių žiubsnis
- 1 a.š.kepimo miltelių
- Druska ir pipirai, po žiubsnį
- Pusės citrinos sulčių
Padažui:
- Natūralus jogurtas (150 g)
- 1 v.š.laimo arba apesino sulčių bei tarkuotos žievelės
- Smulkinti žalumynai
Viskas labai paprasta
Avinžirnius praplauname ir užpilame vandeniu, kad apsemtų.
Paliekame brinkti per naktį ar bent 4 valandas.
Po to susmulkiname svogūną, česnaką ir visus ingredientus sudedame į trintuvą. Išspaudžiame pusės citrinos sultis ir sumalam. Kelis kartus gali tekti sustoti ir šauktu pastumti masę link malimo peiliuko.
Jeigu trintuvas mažesnis, trinkite per du kartus.
Taip pat galite naudot mėsmalę.
Persistengti nereikia, konsistencija neturi būti panaši į tyrę.
Išmaišome gautą masę ir formuojame kamuoliukus arba kotletukus. Kamuoliukus kepti aliejuje ir vartyti orkaitėje patogiau, nes kotletukai dideli ir linkę lūžti.
Gruzdinimas.Kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Orkaitėje. Kepimo formą ar skardą apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Prieš į ją dedant falafelius, pašaukite kelioms minutėms, kad alejus įkaistų. Taip falafeliai iškart pradės kepti ir įgers mažiau aliejaus į save. Kepame 180C apie 20min.
Pusiaukelėje apverskite (kamuoliukus kelis kartus pavartykite).
Valgėme su natūraliu jogurtu bei humusu – abu variantus rekomenduočiau. Jogurtą galima pagardinti apelsino ar laimo žievele bei sultimis ir mėgstamais prieskoniais.
Keli patarimai ir dar vienas receptas:
Jokiais būdais nenaudokite išvirtų ar konservuotų avinžirnių, nes falaveliai neturės tekstūros, už traškios plutelės turėsite avinžirnių tyrę. Nedvejokite, mirkyti avinžirniai po kepimo tampa minkštais ir sultingais.
Falafeliam kuminas dažniausiai naudomas maltas, bet sėklos pridavė siurprizo efektą.
Esu gaminusi ir kitą receptą, kuris nereikalauja kepimo miltelių. Jis man net labiau patiko. Tereikia įdėti dvigubai daugiau šviežių prieskoninių žolelių (kalendra ir petražolės), paprastą svogūną keiskite raudongūžiu ir įpilkite kelis valgomus šaukštus aliejaus vietoj kepimo miltelių. Nuo aliejaus falafeliai puikiai formuojasi.
Šis receptas žavingas savo intensyvia žalia spalva.
Pabaigai įdomus faktas. Falafeliai kilę iš Egipto ;)
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su www.lamaistas.lt
1 komentaras
[…] Falefeliai – avinžirnių kukuliai | Magicmint.lt […]