Dalinuosi keturiomis receptų idėjomis, kurias sugalvojome su Biržų duonos marketingo merginomis. Mintis paprasta – maisto švaistymo mažinimas. Juk nerettai sunku apskaičiuoti, kiek gi tų vaišių reikia šventėms. Tad jeigu pas jus po švenčių liktų kūčiukų, Kalėdinių sausainių, meduoliukų – kviečiu pasinaudoti recepčiukais.
SLUOKSNIUOTAS DESERTAS SU BANANAIS
2 porcijoms prireiks:
Meduoliukų | 6 vnt
Jogurto | 300 g
Pusės apelsino ir citrinos
Banano
Eiga:

1. Jogurtą išmaišome su citrinos ir apelsinų sultimis.

2. Į dvi stiklines sluoksniuojame: po trupintą meduoliuką, kelias banano riekutes ir užpilame keliais šaukštais kremo. Taip sluoksniuojame 3 sluoksnius, pabaigiame jogurtu.
3. Dėkime kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks.

Šį desertą lygiai taip pat galite sluoksniuoti didelėje torto formoje, tik kiekius patrigubinkite.
KŪČIUKŲ TORTAS
Tortui prireiks:
Grietinės | 500-700 g (liesesnės, puikiai tiks jogurtinė)
Pakelio mini kūčiukų | 200 g
Cukraus arba cukraus pudros (arba kitokio saldiklis) | pagal skonį
Citrinos arba apelsinų sulčių
Šokolado plytelės
Kelių šaukštų sviesto
Pieno (nebūtina)
18cm skersmens formos
Eiga:
1. Kūčiukus sutraiškome į rupius trupinius, dalį palikite netraiškytą.

2. Grietinę išmaišykime su citrusų sultimis ir cukrumi, kol ištirps.
3. Sumaišome kūčiukus su grietinę ir dedame į torto formą nusegamais kraštais.

4. Šokoladą išlydome dubenėlyje virš karšto vandens, dedame sviestą, išsukame. Jeigu glajus labai tirštas, praskieskite pienu.

5. Apliejame torto paviršių ir dedame į šaldytuvą nakčiai.

SALOTOS SU KŪČIUKŲ KRUTONAIS
Maždaug 4 porcijoms prireiks:
Iceberg arba Romane salotų gūžės
Avokado (nemažo, gerai sunokusio)
Pusės ilgavaisio agurko
Mango (gerai sunokusio)
Mėgstamo salotų padažo (mes rekomenduojame sumaišyti medų, alyvuogių aliejų, šiek tiek česnako, sojos padažo bei grūdėtų garstyčių)
Saujos traiškytų kūčiukų
Eiga:

1. Salotas, agurką, avokadą ir mangą supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome. Salotas galima papildyti ir kitomis mėgstamomis daržovėmis – labai tinka vyšniniai pomidoriukai, taip pat tiks ir po Kalėdų likę keptos vištienos gabalėliai.
2. Pagardiname salotas norimu salotų padažu.
3. Apibarstome salotas traiškytas kūčiukais.

SAUSAINIŲ KREMAS

Kremui prireiks:
Imbierinių meduolių | 150 g
Pieno (tiks augalinis) | 150-200ml
Cinamono (nebūtina)
Klevų sirupo arba medaus (nebūtina)
Kokosų aliejus | 1 v.š.
Eiga:

1. Sausainius sutrupiname, užpilame pienu.
2. Kaitiname prikaistuvyje kelias minutes, kol sausainiai visiškai ištirpsta.
3. Pasaldiname ar pagardiname cinamonu, jeigu norisi.
4. Jeigu masė labai tiršta, įpilkite papildomai pieno. Išjungus kaitrą įmaišykite kokosų aliejaus ir išsukite iki vientisos masės.

5. Sudedame į stiklainiuką ir skanaujame su obuolio riekelėmis, skrebučiais ar pan.
