Vėduoklė, naudojama nuotraukose, man labai brangi (morališkai, žinoma).
Ją turiu dar nuo tų laikų, kai fotografavome pirmąjį Manami meniu. Pamenu net Užkalnio komentarą recenzijoj:
„Sašimiai sudėti ant vėduoklės. Kartais fantazija būna per daug laki“.
Taip, tokia jau ta mano fantazija.
O dabar apie Vietnamietiškus suktinukus. Nors teigiama, jog Spring rolls kilę iš Kinijos, būtent Vietname suktinukų gaminimui naudojamas ryžių popierius. Bei neįprasti mėsos ir jūros gėrybių deriniai.
Dar juos vadina vasaros suktinukais arba šviežiais (fresh) spring rolls’ais. Kam kaip patinka, taip tegu vadina, o man patinka juos valgyti.
Juos pagaminti labai paprasta, bet kažkaip sunku prisiruošti.
Vietnamietiški suktinukai yra superinis užkandis, ieškantiems sveikesnės alternatyvos.
Juos galima valgyti „žalius“, galima kepti keptuvėje ar gruzdinti.
Tiesa, tešla plonytė, tad neretai gruzdinami jie prisisunkia riebalų (tada jau tikrai nebe toks sveikas sprendimas).
Tam procesui geriau rinktis specialius, dažniausiai šaldytus lakštus iš miltų ir gaminti tikruosius Spring rolls.
Iš tiesų, su ingridientais reikia pasitelkti fantaziją, nes čia tinka begalės derinių – kepta vištiena, grybai, Tofu sūris, daigai, porai, ananasai ir tt.
Bet to, tai puikus būdas sunaudoti užsilikusius produktus (ypač, kai namuose neseniai tapęs valgytoju vaikas).
Šį kartą gaminau gana lietuvišką įdarą. Tikrai nebijokite eksperimentuoti, maišyti sūraus ir saldaus, pasidaryti veganišką ar vaikams patiksiančią versiją, netgi derinti kiaulieną su krevetėm (kas būtų labai artima originaliajam variantui).
Labai lauksiu jūsų idėjų skaniausiem deriniam!
Tikslių proporcijų nerašau, nes juos gamindama tiesiog traukiau iš šaldytuvo įvairius likučius. Ryžių popieriaus lakštai (yra pirkti visuose didžiuosiuose prekybos centruose) Daržovės: Krevetės sūrime (galima naudoti vėžių uodegėles, kepti ar virti šviežias krevetes, kalmarus, vištieną, jautieną ir pan.) Taip pat reikia: Pateikimui: Daržoves susipjaustome šiaudeliais (ridikėlius griežinėliais), makaronus paruošiam kaip nurodyta ant pakuotės. Truputį toliau nuo krašto, bet ir ne per patį vidurį lakšto dedame saują salotų, ant viršaus paskirstome saują daržovių, 3-4 krevetes, makaronus. Pirma užlenkiu arčiausiai daržovių esantį lakšto kraštą, kad apgaubtų įdarą išilgai. Čia yra puikus video, kaip gaminti suktinukus. Pažadu kitą kartą padaryti “step by step” nuotraukų instrukciją. Paruoštus suktinukus dedame ant lėkštės. Valgom mirkydami į Sweet chili, Teriyaki ar kitokį mėgstamą padažą. p.s. fotografavau jau paskutinį rolls’ą, tad iš nuotraukos atrodo, jog įdaro pagailėta. Versija mažajam valgytojui:
Mums prireiks
Šiam patiekalui naudojau:
Keletas ridikėlių
Agurkas
Paprika
Salotų lapai ir prieskoninės žolelės (naudojau kaledrą, špinatus ir gražgarstes)
Sezamo sėklos (nebūtina)
Azietiškų ryžių makaronų (šį kartą juos pamiršau, bet tai tikrai neatleistina)
Žuvų padažo (jis gana specifinio skonio, tad jeigu nemėgstate, nenaudokit)
Didelio dubens (geriau didesnio skersmens nei ryžių popierius)
Šilto vandens
Sweet chili, Teriyaki, žemės riešutų ar sojos padažas.Viskas labai paprasta
Imane ryžių popieriaus lakštą, merkiam į vandenį ir palaukiame ±5 sekundes, kol suminkštės.
Ištraukiam, pasidedam ant medinės lentelės.
Ingridientus sudedam apie 10cm ilgio juostele.
Ant viršaus beriam sezamus, pilame kelis lašelius žuvų padažo (nebūtina, nes valgant suktinukus mirkysime į norimus padažus).
Tada užlenkiu abu kraštelius iš viršaus – tartum vokelį.
Galiausiai suku į vamzdelį.
Patarimas iš patirties: svarbu, kad tarpusavy jie nesiliestų, nes gali sulipti.
Įdarykite suktinukus mėgstamom daržovėm ar virta mėsyte. Kadangi maniškė nemėgsta mėsos ir daržovių viename, jai padariau vegetarišką versiją be salotų.
Žinoma, suktinukus ji “dekonstravo” ir suvalgė atskirai. Bent jau buvo veiklos. 🙂
Negailėkite, lakštai puikiai „tamposi“.