Jokių miltų ar kiaušinių, tik daug tąsaus sūrio ir iškepęs ruduo :)
Kad ir kaip norisi tuos paskutinius vasaros pasispardymus dar bent akimirkai užlaikyti širdyje, visgi sunku atsispirti ir rudeninių lapų natiurmortams.
O aplinkui pūpsantys moliūgai viliote vilioja leistis į rudeniškus kulinarinius atradimus.
Soti, bet kartu nelabai nuodėminga – moliūgų lazanija kaip mat užkariavo šeimynos simpatijas. Rekomenduočiau šį patiekalą 4-6 asmenim, bet po to, kai vyras vienas ją sukirto dviem prisėdimais – sudėtinga kažką ir teigti.
Sviestinį moliūgą naudoju dėl to, kad iš jo gaunasi didžiausi “lakštai”, bet iš esmės galite naudoti bet kokį turimą didesnį moliūgą. Jeigu skubate, nesigaminkite pomidorų padažo nuo nulio, o tiesiog panaudokite jau paruoštą pomidorų sriubą (pvz. Auga).
Veganišką versiją nesudėtingai pasigaminsite atsisakę sūrio ar jį pakeisdami specialiu augalinės kilmės gaminiu.
Prireiks:
Didelis sviestinis moliūgas | maniškis svėrė 1.2kg
Lešiai | 300g konservuotų arba 120g nevirtų
Svogūnas | 1vnt
Česnakas | skiltelė
Konservuoti pomidorai | skardinė
Mėgiamo sultinio kubelis
Vanduo | 150ml
Raudonelis | džiovintas, ½ vš
Bazilikas | džiovintas, ½ vš
Fermentinis sūris | tarkuotas 150-200g
Lydytas sūrelis | indelis,150g
Grietinėlė | 40ml
Parmezanas/džiugas | 20g
Viskas labai paprasta
Didelį sviestinį moliūgą nulupame ir supjaustome kiek įmanoma plonesnėmjuostelėm. Sudedame ant kepimo popieriumi išklos skardos vienu sluoksniu. Apšlakstome aliejumi ir pašauname kepti į 180C orkaitę apie 10-15min, kol suminkštės (priklausomai nuo riekelių storio).
Pusiaukelėje būtinai apverskite.
Jos turi būti minkštos, bet išlaikyti savo formą.
Jeigu nenaudosite konservuotų, išsivirkite lešius kaip nurodyta ant pakuotės. Virimo laikas priklauso nuo lešių rūšies – rudieji ir žalieji verda35-40min, juodieji – 30min., o raudoni ir geltoni – 15-30min. Svarbu nepervirti, tegu jie išlaiko savo formą.
Svogūną ir česnaką susmulkiname. Apkepame ant vidutinės kaitros, kol daržovės suminkštės – pradžioje į keptuvę su įkaitintu aliejumi ar sviestu dedame svogūną, po minutės česnaką.
Pilame smulkintų konservuotų pomidorų iš skardinės (drauge su skysčiu), jeigu norisi intensyvesnio skonio – papildomai įdėkite kelis valgomus šaukštus pomidorų padažo arba pastos.
150ml karšto vandens ištirpiname sultinio kubelį, ištirpiname ir supilame į keptuvę su pomidorais. Papildomai dedame po gerą žiubsnį džiovinto raudonėlio ir baziliko. Sumaišome, patroškiname, kol viskas sukris ir taps vientisu padažu.
Įdedame išviertus ar konservuotus lešius ir išmaišome.
Sutarkuojame arba peiliu susmulkiname fermentinįsūrį. Atidėkite parmezaną, o likusį sumaišykime su lydytu sūreliu ir grietinėle. Grietinėle reguliuokite masės klampumą – neturi labai sunkiai maišytis, bet ir nesiteps kaip kremas.
Beje, čia puiki proga sunaudoti namuose užsigulėjusius sūrių likučius.
Sluoksniuojam:
Dugne paskleidžiame ploną sluoksnį raudono padažo.
Ant viršaus išrikiuojame moliūgo riekeles.
Vėl dedame raudoną padažą, ant viršaus sūrio, tada moliūgų sluoksnį. Sluoksnius galite papildyti smulkintais šviežiais bazilikais.
Taip sloksnuojame, kol ingredientai pasibaigs. Man gavosi trys sluoksniai moliūgo.
Viršutinį sluoksnį ištepkite raudonuoju padažu, o likus 15min iki kepimo pabaigos apibarstykite parmezanu.
Pašauname į 180C 35min – 40min.
Šiai lazanijai naudojau 20x26cm dydžio kepimo formą, bet galite naudoti ir didesnę, nes man mažai trūko, kad virstų per kraštus.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su www.lamaistas.lt