Kas yra krafinas (cruffin)?
Tai prancūziško raguolio (pranc. croissant) ir
kepsiuko (angl. muffin) meilės vaisius!
Su krafinais reikia kantrybės, bet išmėginti tikrai verta – kiek ovacijų sulaukia vien jų išvaizda!
Buvo ir smalsu ir baisu. Visgi 30 gimtadienio proga ryžausi – kepsiu krafinus ir valgysime juos su ikrais!
Pasakiau ir padariau. Deja, su ikrais jie nelabai derėjo – cukraus atžvilgiu buvau per dosni. Antrąjį kartą gaminau iš vakaro ir palikau ilsėtis šaldytuve. Pamiršusi juos atšildyti iškart pašoviau į orkaitę. Sluoksniai nebuvo labai purūs. Atrodė gražiai ir buvo skanu, bet ne tiek, kiek kepant juos trečią kartą.
Man atrodo, turiu priklausomybę krafinams.))
Bet tikiu, penktasis bandymas bus išvis tobulas.
Prireiks (12vnt)
Miltai | 300g
Cukrus | 40g
Sausos mielės| 3g
Sviestas | pakelis (175g)
Drungnas vanduo | 140ml
Druska | žiubsnis
Pradėkime
Miltus, cukrų ir mieles sumaišome dideliame dubenyje.
Įmaišome vandenį, beriame druskos.
Atsveriam 50g sviesto ir ji štirpiname, taip pat supilame į tešlą.
Supilame vandenį ir minkome apie 10 minučių – tešla tampa elastinga ir nebelimpa prie rankų.
Padarome apvalų kamuolį ir dedame į dubenį, išteptą aliejumi.
Paliekame šiltoje vietoje kilti 1 valandą.
Tešlą padaliname 2 dalis. Kiekvieną dalį dar į 3 kamuoliukus (viso 6). Paliekame dar 10 minučių pastovėti.
Imame po vieną kamuoliuką ir kočiojame kuo plonesnį stačiakampį.
Rekomenduočiau nedaryti jo labia ilgo, užteks santykio 3:4.
Jeigu turite makaronų gaminimo mažiną, pasinaudokite ja, kad rezultatas gautųsi kuo plonesnis.
Ištirpinkite likusį sviestą. Juo reikia aptepti kiekvieną iškočiotą lakštą.
Galima tai daryti ir ranka, nebūtinai konditeriniu teptuku.
Susukame plonas triubeles viduje palikdami sviestu išteptą dalį.
Gaminkite po vieną, likusias paslėpkite po rankšluosčiu.
Perpjauname susuktas juosteles išilgai, susukame į “sraigę”.
Perpjautąja dalimi į virušų sudedame krafinus į sviestu išteptą keksiukų formelę.
Uždekite rankšluosčiu ir palikite juos pakilti dar 30-60min.
Galima viską pasiruošti iš anksto ir palikti šaldytuve. Bet pries kepant nepamirškite bent valandėlę palikti kambario temperatūroje.
Krafinus kepame 210C orkaitėje 15min, kol įgaus auksinę spalvą. Ištraukiame iš formelės ir leidžiame atvėsti ant grotelių.
Valgome vienus, apibarstę cukraus pudra, su puodeliu mėgstamos kavos ar mirkydami sluoksnius į mamos uogienę.
P.s. gal nelabai gurmaniškas, bet praktiškas patarimas iš asmeninės patirties. Krafinai gana greitai sukietėja. Nors jie skanūs ir “traškūs” (primena žagarėlį), man pasiteisino toks metodas: vos vos aptaškiau juos vandeniu ir įdėjau kelesdešimt sekundžių į mikro bangų krosnelę. Šie skanėstai tampa vėl minkštučiais. Aišku, valgyti reikia iš karto.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su www.lamaistas.lt