Let’s make it clear: Šiaip esu avižų kruopų košės šalininkė. Bet viskas su laiku pabosta. Ir žmogus užsimanai grikių. Vaikystėje mėgau juos pasibarstyti cukrumi. Patys skaniausi. Bet žinai, dabar kiti laikai ir mėgstam šiek tiek „fancy“ dubenėlyje. Nelabai su tuo cukrumi toli nueisi, žmogau.
Grikiai yra antra pagal maistingumą košė. Trečioji – ryžiai.
Čia kalbu apie populiariausias Letuvoje kruopas, kynva ar pan supermaistas į šį sąrašą, žinoma nepatenka.
Taigi, šiandien grikiai per naktį –
tobuliems veganiškiems pusryčiams!
Pusryčių košė “per naktį” nebe naujiena. Deja, ją ruošiant dažniausiai naudojami greitai paruošiami avižų dribsniai. Avižų dribsniai nėra tolygų avižų kruopoms, nes apdirbimo metu netenka geriausių savybių. Tad pusryčiam jų nesirenku, nebent kaip sudedamąją dalį kokiem nors kepiniam, granolai ar pan.
Šiandien pasidalinsiu neįtikėtinai skaniu atradimu: grikių ir Chia sėklų pusryčiai, kuriuos pasiruošit iš vakaro.
Žinoma, galima išsivirti košę ir dabar, pasibrinkinti Chia sėklas (su šiltu pienu pagreitinsit procesą) ir pasigaminti šiuos pusryčius nelaukiant visą naktį!
Tiesiog atradusi šį grikių “per naktį receptą” negaliu atsidžiaugti, nes rytais nebereikia trintis prie puodo.
Bazę pasidarote iš vakaro, o tada improvizacijai lieka vietos begalės – pagardinkite džiovintais vaisiais, riešutais, naudokite sojų, kokosų ar migdolų pieną. Jeigu norisi, grikius maišykite su avižų drinbsniais.
Ypatingai patiko ruošiant su lazdyno riešutų pienu –
jis turi kakavos poskonį, kas tobulai dera su grikiais.
Ragaudama ne namuose, būčiau pamanius, jog tai tikrai ne iš “tų sveikuoliškų” patiekalų.
Svarbu paminėti, jog šio patiekalo nepavyko paruošti naudojant žaliuosius grikius (nors vyras ir ne iki galo išbrinkusius sukirto). Naudokite standartinius, randamus kiekvienoje parduotuvėje (rudos spalvos) arba žaliuosius išsiverdam, o ne mirkome per naktį.

Mums prireiks
Grikiai | 50g
Avižų pienas | 250ml (arba mėgiamas augalinis pienas)
Chia sėklos | 2 v.š.
Cinamonas | 1/2 a.š.
Vanilės aromatas | keli lašai (nebūtina)
Sunokęs nedidelis bananas | 1 vnt
"Toppingui" (ingredientus rinkite pagal savo šaldytuvo turinį, bet šie puikiai susigrojo)
Persimonas | 1/4
Bananas | 1/4
Mėgstami riešutai
Riešutų sviestas | 1 v.š.
Klevų sirupas
Viskas labai paprasta
- Iš vakaro grikius nuplaunam ir užmerkiam vandenyje 1-2 valandoms
- Praskalaujame po tekančiu vandeniu ir sumaišom su pienu.
- Gardinam cinamonu bei vanile (arba niekuom). Aš dar įbėriau truputį muskato ir kardamono.
- Dedame Chia sėklas ir gerai išmaišom.
- Bananą rupiai sutrinam šakute (kad nevirstų tyre, o liktų ir nedideli kąsniukai) ir išmaišom su likusia mase.
- Supilam į stiklainį, taurė ar dubenėlį ir padedam nakčiai į šaldytuvą.
- Ryte ant košės dedame šaukštą riešutų sviesto, pilame šiek tiek klevų sirupo, susideliojame persimono griežinėlius, papuošiam banano riekelėm. Viską apibarstome nebrinkintom Chia sėklom.